sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

100 vaippaa/2vrk

Onpas ollut hurjat pari vuorokautta! Toissailtana Elsi alkoi ripuloida, joskaan silloin en vielä ihan ajatellut sitä ripuliksi vaan vähän tavallista isommaksi ja kummallisemmaksi kakaksi. Seuraavana päivänä aamupuuro ja lounas maistuivat vielä, mutta vaipat täyttyi semmoisella kuralla niskasta polviin pitkin päivää. Illemmalla sitten alkoi oksentelu. Ajateltiin vielä, että kun kuumetta oli vain tosi vähän 38,3°C ja vointi muuten ihan semmoinen virkeä, että nukkukoon kotona yön ja katsotaan vielä. Mutta sitten yhtäkkiä kuume pompsahti neljäänkymppiin ja lapsi  tärisi horkassa ja oksenteli kaaressa. Päätettiin lähteä päivystykseen kun kuume oli niin korkea eikä mikään pysynyt missään päässä sisällä.

Siellä sitten yritettiin ensin antaa suun kautta särkylääkettä, mutta sen oksensi samantien kaaressa ulos. Samaten supot tulivat hetkessä ripulina ulos. Lääkäri oli sitten sitä mieltä, että kuumetta täytyy kuitenkin saada alemmas, joten se pitää laittaa suoneen. Ja jos kerran laitetaan kanyyli, niin samantien kannattaaa tiputtaa nestettä. Kolmeen asti yöllä oltiin sitten tiputuksessa, jonka jäljiltä olo olikin Elsillä paljon parempi. (Jaaha, nyt kaivataan, jatkan myöhemmin)



No nyt on myöhemmin, eli seuraava aamu. Niin sairaalasta päästiin sitten tiputuksen jälkeen kotiin. Aamulla kuume oli taas sitten noussut 39,7°C ja koitettiin antaa suun kautta lääke. Se tuli kuitenkin kaaressa ulos, samoin supot.  Minun vanhemmat tuli käymään apteekin kautta ja toi ruiskuja, joilla lääke saatiin sopivan hitaasti suuhun ja kuume saatiin alas. Ruiskulla laitettiin kanssa Floridral-nesteytyslääkettä (tai miksi sitä sanoisi?), mutta vielä aamupäivällä Elsi oli niin lähellä oksentaa koko ajan ettei sitä paljon saatu alas. 


Kuitenkin olo alkoi selvästi tulla paremmaksi ja maitoakin alkoi saada pysymään alhaalla. Päivän mittaan olisi pitänyt ohjeen mukaan juoda 10dl maitoa tai muuta nestettä ja 2-3dl Floridralia. Ihan siihen asti ei päästy, mutta meni sitä maitoa ainakin 6dl ja Floridralia 1,5dl. Iltapäivästä kuume ehti taas nousta korkeaksi kunnes sai taas laittaa uuden lääkkeen, ja illalla nukkumaan mennessä oltiinkin sitten tosi visuna nopeasti laittamassa lääke, ettei kuume taas niin kovaksi nousisi. Oksennuksia ei enää aamupäivän jälkeen tullut, mutta maha oli kyllä vielä sekaisin.

Yö meni kohtuullisen hyvin. Kahdesti vaihdoin vaipan (mikä on hyvä: päivällä niitä vaihdeltiin semmoista tahtia että heikompia hirvittää) ja muutamaan kertaan valvoin Elsin kanssa jonkin aikaa. Maitoakin meni yöllä, taisi olla nälkäkin.  Valvomista tuli, mutta toisaalta nukuttiin aamulla kahdeksaan kun yleensä herätään kuudelta. 

Nyt aamulla ei kuumetta ole, vaikkei yöllä herätty lääkettä antamaan enää. Nyt maistuu jo aamupuurokin, eli eiköhän tässä olla pahin selätetty.

Oli kyllä hyvä kun käytiin siellä sairaalalla. En usko, että oltaisiin saatu kuumetta alas ilman heidän apua.

Ai niin: kakkosvauvan potkut tuntuvat välillä. :)

4 kommenttia:

  1. ohhoh. aika hurja meno ollu teillä! :O meillä on onneks tullu suurin osa mahataudeista tällai myöhemmällä iällä. kerran lensi mustikkakeitot kaaressa olkkarinlattialle, mutta ei ihan onneksi osunu mattoon :D
    toivottavasti Elsin masu nyt paranee <3 sanoko ne mitään syytä sille vai vaan joku pöpö?

    VastaaPoista
  2. Ilmeisesti joku virus. Ei silti rota-virus, koska siihen saatiin rokote. Joku toinen sitten. Kyllä varmasti joka lapsi saa jonkun oksennusmylläkän, jollon menee kaikki talon vaatteet ja liinavaatteet pyykkiin. :D

    VastaaPoista
  3. Vauvaikäiset kuihtuu niin nopeasti, että hyvä kun laittoivat tiputukseen. Tsemppiä ja kiva kun pääsitte jo kotiin.

    VastaaPoista
  4. Onnea potkuiluista! :)

    meillä on täällä suurta hupia tuijottaa mun mahaa ja kattoa koska näkyy potku päällepäin ja sitten kikatellaan ku pikkulikat :-D

    VastaaPoista