torstai 16. syyskuuta 2010

Paljon asiaa, kerralla!

Nykyään käy aina niin, että mietin "tästä haluan kirjoittaa jutun sitten blogiin, otan tästä kuvan ja kerron siitä!" Sitten kun ehtisin viimein kirjoittaa on jo ilta ja pimeää. Ei enää saa otettua hyviä kuvia ja sitten juttu jää huomiseen, aina uudestaan. Noh, nyt sitten ajattelin kirjoittaa megatekstin ja koittaa saada siihen kuvat myöhemmin.

Elsi on oppinut kävelemään. Pari viikkoa sitten otti ekoja askeleitaan, ja nyt kävelee jo monia metrejä. Tosi hieno juttu, ehtii vielä treenata ennen pikkuveljen syntymää!

Tein Elsille talveksi villahousut. Mietin mitä ihmettä puen sille väliin, ostanko jonkun vai mitä teen. Olen viimeaikoina kokenut maailmantuskaa ilmastonmuutoksesta ja päädyin sitten neulomaan housut itse kotoa löytyneistä langoista. Jos joku innostuu samaan, niin ohje on helppo:
Lanka saa olla paksua (jotta tulee lämpimät ja nopeasti valmiit villahousut). En tiedä mitä lankaa käytin, kun se on jotain sattumakoppalankaa, mutta raidoiksi laitoin kaksinkertaista nallelankaa. Siitä saa osviittaa. Puikot olivat neloset, semmoiset pitkät. Loin ensin 90 silmukkaa ja tein resorin kaksi oikein kaksi nurin-tekniikalla. Halusin pitkän resorin, kerroksia tuli 20. Tämän jälkeen neuloin aina oikein-neuletta 48 kerrosta. Sitten jaoin neuleen puoliksi, lahkeiksi. Kumpaankin lahkeeseen 45 silmukkaa. Jatkoin lahkeet aina oikein-neuleella 62 kerrosta, jonka jälkeen vaihdoin resoriin (kaksi oikein kaksi nurin) ja neuloin taas 20 kerrosta. Kun molemmat lahkeet olivat valmiit, ompelin saumat kiinni ja tein nyörin vyötärölle. Ja kas, villahousut valmiina!

Viimekesänä mies teki pienen  sienijakkaran lapsille mökillä. Sain viimein maalattua sen. Päädyin käyttämään ihan vesivärejä, jotta pinnasta sai elävän, nyt se pitää vain lakata. Hauska homma oli tehdä, täytynee ensi kesänä puuhata toinenkin jakkara niin saa velikin omansa.

Tilasin Kotilieden, kun kaipasin arkeen piristystä. Siinä täyttyy monet kriteerit: se tulee riittävän usein, sisältää paljon lukemista, ruokaohjeita ja myön neuleohjeita. Niiden vaikeustaso vaihtelee, mikä on myös mukavaa. Tykkään tehdä välillä helppoja käsitöitä ja välillä haastaa itseäni. Nyt neulon Sen ohjeen mukaan villatakkia Elsille. Saa nähdä koska se valmistuu, tuossa näkyy alku.

Pikkuveli on kasvattanut mahaa niin, että arvet ovat lähteneet leviämään. Hän vaikuttaa myös siskonsa veroiselta hikkaajalta. Elsi saa usein vieläkin todella äänekkään hikan, ihan kuin piirroselokuvissa. Kerran ratikassa ihmiset nauroivat kovasti kun Elsi hikkaili niin äänekkäästi. Pikkuvelikin nytkii mahassa nykyään kovasti, saa nähdä onko myös äänekäs tapaus.

Diabetes vaivaa taas, jälleen oli kaksi arvoa koholla rasituksessa. Joudun tarkempaan syyniin, taas. Mikäs siinä, vähän tylsää vain. Kuka nyt ei tahtoisi satunnaisesti syödä suklaata ja jätskiä. Supistuksetkin ovat koventuneet selvästi ja rasitus lisää niitä helposti. Entistä useammin ne sattuvat, kohdunsuuhun tai vatsan pintaan jotenkin. Ei silti mitään synnytyssupistuksia, eli en hirveän huolissani ole ollut. Täytyy vain tarkkailla ja levätä riittävästi.

Yksi hellyyttävä asia vielä: Elsi kieltää itse itseään. Hän tietää mihin ei saa koskea (pistorasioihin, jalkalamppuun,  kissanhiekkalaatikkoon ja tietokoneeseen) ja kulkee heristämässä itselleen sormea. Osoittaa kiellon kohdetta ja heristelee. :)

Maija, Elsi pian 1v ja Pikkuveli 29+3

9 kommenttia:

 1. hihhii, voi Elsiä :D

  mäkin oon koittanu verestää kutomistaitoja, joskus paremmalla menestyksellä ja joskus huonommalla. oon koittanu kutoa vauvantossuja jo vaikka kuinka monet! useimmat on melkeen valmiita ja sitten päätänkin, että en tykkääkään niistä ja joko puran tai sitten vaan katkasen langan ja heitän ne pois. nyt ollaan jo ennätys pitkällä, 1 tossu valmis ja toinen about puoliksi tehty! hip hei!

  mulle on iskeny kauhia bloggailulaiskuus. tai siis ihan kokonaisvaltainen laiskuus, ei oikeen oo jaksanu tehdä mitään tässä parina viime viikkona. eikä kyse oo fyysisestä jaksamisesta niinkään, mutta ei vaan huvita tai saa aikaseksi. onneksi mies on ainakin toistaseksi ollu suopea asian suhteen :D

  VastaaPoista
 2. Mulla on kanssa aloitettuja ja kesken jätettyjä töitä hirveästi. Mutta ehkä nyt koitan saada jotain valmiiksikin, kun nuo villahousutkin sentään. :D Elsille neulottu 68cm villatakki tuli aikanaan valmiiksi mutta jäi päättelyä vaille, joten se on nyt myös työn alla. Jospa sen sitten tuolle velille pistäisi kuntoon.. :D

  VastaaPoista
 3. mä tein sen!! sain vauvantossut valmiiksi! ohhoh! ihan kokonaan valmiiksi jopa, napit ja kaikki ompelin. huh! aika sankariolo kyllä :D

  on ne ehkä vähän enemmän tyttömäiset, kun tartteis, mutta olkoot vaan, ne on niin minipienet, että ei ne kyllä monta päivää varmaan jalkaan mahdukaan.

  mulla ei kyllä vielä taidot riitä, kun tosi yksinkertasiin juttuihin. ei mitään toivoa mistään villatakin neulomisesta tai muusta :D jos vaikka tekis tumput seuraavaksi, ne ei luulis olevan vaikeet, kun ei tarvi edes peukaloa olla ja sit vois siitä ehkä vähän avartaa muihin vaatteisiin.

  VastaaPoista
 4. Noi villahousut oli tosi tosi helpot, kun ainoastaan resoria ja oikeaa. Mutta vei ne aika kauan. Silti viisaana aloitin tuommoisen helmineulevillatakin, hirvittää vähän millä vuosisadalla se on ikinä valmis. Ehkä lapsenlapsille..

  maija

  VastaaPoista
 5. Noihin villahousuihin sen tasaisen oikean voi korvata myös helmineuleella (oikein-nurin....). Se on siitä hyvä, että joustaa joka suuntaan.

  VastaaPoista
 6. Toki voi, jos jaksaa..

  maija

  VastaaPoista
 7. Ihanat villahousut! Mitäköhän kokoa ne on, tai mitä kokoa Elsi käyttää? Osaisitko käsityöihmisenä antaa vinkkiä kuinka monella silmukalla kannattaisi aloittaa kun tekisin housut 92 kokoisia vaatteita käyttävälle lapselle?

  Ja noista kohdunsuulla vihlovista supistuksista kommentoisin vielä. Minä kävisin ehkä kaiken varalta tarkistuttamassa tilanteen. Omalla kohdallani koin, että juuri kohdunsuulla tuntuvat supistukset (jo reilusti ennen laskettua aikaa) kypsyttivät kohdunsuuta. Mutta näistähän ei voi tietää päällepäin, kun toisilla jo kivuttomatkin supistukset kypsyttävät kohdunsuuta ja samalla ihmisellä eri raskauksissakin voi olla eri tavalla.

  Maarit

  VastaaPoista
 8. Hei Maarit,

  Elsi käyttää nykyään lähinnä kokoa 80, mutta nuo on aika väljät ja pitkät Elsille. Luulen, että kahdentoista silmukan lisäys voisi olla riittävä lisäämään kokoa, mutta jos haluat varmistaa niin voit tehdä näin: Mittaa ensin jotkut sopivankokoiset housut ympärysmitaltaan. Luo sitten viisitoista silmukkaa puikolle ja neulo 10-15 kerrosta. Sitten mittaa kuinka leveä se on, niin näet tarkemmin miten monta silmukkaa omalla käsialallasi menee sitten tuohon housun leveyteen.

  Uskon silti että voit turvallisin mielin lisätä tuohon leveyteen sen 12 silmukkaa ja sitten myös pyllyn pituuteen noin kymmenen lisää. Siinäkin tekisin niin, että vertaisin aina välillä mittaa joihinkin valmiisiin housuihin, ettei tule liian matalalanteiset housut. :) Nuo pökät tulee Elsillä kutakuin kainaloon ja ovat pitkälahkeiset (vihreä resori kääntyy lahkeesta) ja löysähköt ja lisäksi venyvät, niin eiköhän niillä ole käyttöikää. sinne 92-kokoon saakka.

  maija

  VastaaPoista
 9. Mietin tässä, että itseasiassa nuo lisäykset on varmaan liikaakin. Kas kun teen usein niin sattumatöitäkin sen suuremmin miettimättä, onkin aika vaikea sanoa varmaksi. :D Mutta mielestäni mieluummin villahousut saa olla liian löysät kuin kireät kuitenkin.

  8-10 silmukkaa leveyteen ja pyllymittaan 6-8 riviä lisää kyllä varmaan leventää tarpeeksi. Kannattaa ottaa puikoiksi pyöröpuikot, niin ei tarvitse pelätä tiputtavansa silmiä puikkojen päistä.

  maija

  VastaaPoista