keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Porkkanasämpylät.

Tein porkkanasämpylöitä. En ole missään nimessä superkokki tai -leipuri, päinvastoin sählään keittiössä ja saan aikaan mitä sattuu. Näistä tuli silti aika hyviä, niin ajattelin pistää tänne (uraa uurtavan :D) ohjeen:

5dl käteen vähän kuumaa vettä
1pss kuivahiivaa (11g)
noin teelusikka suolaa
noin ruokalusikka sokeria
7dl vehnäjauhoja
3dl ruisjauhoja
noin 25g voita, tai loraus öljyä
porkkanaraastetta
pähkinöitä tai siemeniä

Laita vesi ja kuivahiiva kulhoon, vesi saa siis tuntua käteen aika kuumalta mutta ei polttavalta. Tarkasti ottaen saa olla siis 42asteista. Laita sekaan mausteet. Tässä vaiheessa sulata voi, jos käytät sitä etkä öljyä. Alusta käsin jauhot sekaisin taikinaan, eli siis vaivailemaan! Kaada sekaan voi tai öljy, ja jatka tovi. Sitten porkkanaraaste ja pähkinät tai siemenet tai sekä että jos olet villillä tuulella. Alusta sen aikaa kuin mieli tekee. Sitkeimmät sissit jatkaa siihen asti että taikina irtoaa kädestä, mutta itse vuolen taikinat voiveitsellä irti sormista sitten kun kyllästyn. Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan, saa kohota kutakuin kaksinkertaiseksi. 

Laita jauhoja leivinalustalle, aika runsaasti saa laittaa. Kaada taikina jauhojen päälle, ja pyörittele vähän, ikäänkuin liiat ilmat pois. Jaa taikina sopiviin osioihin (itse tykkään aika pienistä sämpylöistä ja sämpylät kohoavat vielä tämän jälkeen jonkin verran, eli saavat olla vähän haluttua pienempiä), pyörittele jauhoisin käsin jauhoissa ja käsissä. Jätä toviksi nousemaan liinan alle, vaikka siksi aikaa kun uuni lämpiää 225asteeseen. Tällä ohjeella tulee noin kaksi pellillistä sämpylöitä. Kun sämpylät ovat kohonneet, paista noin 12 min. Riippuu uunista, eli tarkkaile! Ne eivät juuri tummu, mutta saavat vähän kuorta.

Muutenkin olen ollut semmoinen äiskä tänään kuulkaas! Olen pyykännyt, siivonnut, tehnyt sämpylöitä, käynyt kaupassa, laittanut ruokaa, siivonnut vaippakaapin.. No, aika tavallista puuhaa siis mutta tuntuu ettei paljon ole istunut vielä. Kiva päivä!

maija, elsi ja pikkuveli 31+2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti