sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Linnut

Tässä ohje lintujen taitteluun. Se voi näyttää hankalalta, mutta ei lopulta ole kovin vaikea. Jos en osannut selittää tarpeeksi hyvin, niin kertokaa missä kohtaa menee vikaan. Koitan sitten auttaa lisää. Itse tein linnuille ohuesta rautalangasta mobiletelineen, johon kiinnitin linnut kalastajanlangalla. Neula läpi linnun vartalosta ja pohjaan solmu. Jos tekee tavallisesta, värittömästä paperista, se kannattaa värittää etukäteen (mikäli mielii siis koristeellisemman linnun). Jos mietitte kumpi paperin puoli kannattaa värittää, niin alussa se taitoksessa päälle tuleva paperin puoli on koko ajan päälipuoli.


1: Ota neliön muotoinen paperi, ja taita se keskeltä kahtia. Voi taittaa myös toisinpäin, jotta keskelle tulee ristikuvio aputaitoksiksi.

2: Ota yhden taitoksen jälkeen muodostunut kolmio, ja taita sen terävät kulmat kohti suorakulmaa. Molemmat siis.
3: Muodostuu tämän näköinen taitos, jonka toinen puoli on siis tasainen ja toiselle puolelle on taitettu terävät kulmat kohti suorakulmaa.
4: Avaa taitokset takaisin kolmion muotoon. Lähde avaamaan toista siivekettä keskeltä siten, että muodostuu neliö. Siis aputaitos kohti toisen siivekkeen aputaitosta ja siivekkeen kärki avautuu ja kohtaa kolmion kärjen.
5: Muodostuu siis tämännäköinen taitos, jossa toinen siiveke on avattu ja taitettu kolmion kärjen päälle. Käännä nyt taitos ympäri, ja tee samoin toiselle siivekkeelle.
6: Nyt taitoksen pitäisi näyttää tältä. Vähän kuin haitari. Neliön toisessa reunassa on taitetut reunat, toisessa taas on paperin "avoimet" reunat.
7: Käännä työ niin, että avoimet reunat ovat kohti itseäsi. Ota kiinni yhdestä kulmasta, ja taita se kohti keskilinjaa. Tee samoin myös toiselle. Sitten käännä työ, ja tee samoin toiselle puolelle työtä.
8: Nyt taitos muistuttaa leijaa molemmilta puolilta.
9: Taita nyt leijan pienempi kolmiokärki aputaitoksena. Siis niitä siivekkeitä myöten vain, avaa sen jälkeen. Tämä valmistaa seuraavaan vaiheeseen.
10: Avaa kaikki kolme taitosta toiselta puolelta. Nyt seuraa vähän kinkkisempi vaihe: Ota kiinni neliön siitä kärjestä, jossa kaikki paperit ovat ilman taitosreunoja. Siis siitä, joka on itseäsi kohden. Joka tuossa kuvassa näkyy alhaalla. Tartu vain yhteen paperiliuskaan, pidä muut kiinni pöytää vasten.
11: Tässä kuvassa pidän kiinni siitä nimenomaisesta kulmasta. Se pitää nostaa ylös niin pitkälle kuin se kulkee. Samalla pitää paperin reunoja ohjata kohti taitoksen keskilinjaa. Lisäksi täytyy pitää huoli, että aputaitoksena aiemmin tehty pikkukolmion taite pysyy kiinni.

12: Eli tältä pitäisi seuraavaksi näyttää. Ylhäällä leveä siiveke, alhaalla kapeampia.
13: Käännä sitten työ toisinpäin ja nosta taas siiveke ylös kuten kohdissa 10-12.

14: Nyt työn pitäisi näyttää tältä. Molemmissa päissä kaksi siivekettä, mutta ikäänkuin kapeat toisessa ja leveät toisessa.
15: Ota työstä kiinni, ja käännä sen litteä reuna kohti itseäsi. Taitoksen sivu siis. Avaa se, litistä ikäänkuin toiseen suuntaan litteäksi. 

16: Nyt työ siis näyttää tältä: Ylhäällä kaksi kapeaa uloketta ja alhaalla kaksi leveää.
17: Valitse toinen kapeista ulokkeista, ja tee siitä linnun pää. Ei ole väliä kumpi. Toistakin voit taittaa, jos haluat pyrstöstä erilaisen.
18: Nosta leveät ulokkeet ylös, ne ovat linnun siivet. Niitäkin voi vaikka viikata, jos tahtoo siipiin erilaisia muotoja.
19: Tässä kuvassa siis molemmat siivet ylhäällä.
20: Lintu on valmis! Linnun mahapuolella on pieni reikä, josta voi puhaltaa ilmaa linnun sisään, mikäli tahtoo linnulle pyöreämmän vartalon. Myös selän huippukohtaa voi painaa kevyesti sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti