keskiviikko 7. lokakuuta 2009

ihana aamu.

Elsi nukkui taas tosi hienosti! Olen kokenut painetta imetyksen suhteen, vaikka olin ajatellut olla kokematta. Tahdon kyllä imettää, mutta se on aika vaikeaa, ja maitoa on tullut (ainakin tähän asti) liian vähän. Eilen Elsi nukkui niin pitkiä pätkiä, että oli sitten syömään käydessään niin nälkäinen ettei meinannut kestää imea rintaa. Siitä tuli ensin hyvin, ja sitten se loppui, eikä Elsi olisi millään jaksanut odottaa uuden satsin nousua. Lisämaitoa annettiin kuitenkin tosi vähän, ja olin jo varsin luottavainen tulevaisuuden imetyksen suhteen, kunnes illalla tuo imi liki puolitoista tuntia eikä silläkään ollut kylläinen ja huh että itse aloin olla jo arkana! Annettiin sitten puolen yön aikaan 30ml maitoa, ja sen jälkeen vielä turvarintaa, niin sitten uni tuli.

Elsi heräsi kahdesti, joista toisella kerralla mies ei edes havahtunut. Oli muuten hassua, kun hän sanoi tuossa tunti sitten toisen heräämisen kohdalla että "on kyllä pakko saada nukkua huomenna päivällä, olen niin tajuttoman väsynyt!" Minua vähän huvitti, kun tässä nyt kuitenkin nukuttiin monta tuntia, ja itse oon nukkunut monena yönä aiemmin jo paljon vähemmän. Mutta kait hormoonit suojaa, kun ei juurikaan silti väsytä. Eihän se sama asia ole miehelle kuin minulle. Täytyy muistaa se sitten kun mies menee taas töihin. Nyt jätin sen tuonne nukkumaan, ja tulin Elsin kanssa tänne, vaikka nukkuu Elsikin kyllä vielä.

Sulatan nyt toista rintaa, kun se ei kelvannut yöllä. Taisi olla liian kova.Ennen syntymää ajattelin, että en välitä vaikka vauvan vaatteet olisivat poikamaisia tytöllä tai tyttömäisiä pojalla, mutta niin vaan eilen raakkasin liian poikamaiset vaatteet pinoista pois. :D Ja lisäksi ompelin Elsille liivimekon johon käytin miehen lapsuudenaikaista lakanaa, jotain tilkkupalaa ja äitiyspakkauksessa harsojen ympärillä ollutta silkkinauhaa. Minusta siitä tuli ihan hieno, vaikka en jaksanutkaan olla tarkka ompeleitten suhteen. Puuhaan rupesin vähän yllättäen, koska oli pakko ommella yksi pussilakana vauvakoossa, ja sitten samoin tein päätin sutaista tuommoisen.
Ai niin, mitat ovat tosiaan jääneet mainitsematta: Elsi oli syntyessään 3560g ja 50cm, eli keskikäyrällä tai ihan hitusen sen alla. Eipä pitänyt paikkaansa sen viimeisen lääkärin 3800g arvio. Mutta eihän se tietty kovin paljoa heittänytkään.

5 kommenttia:

 1. Imetyksestä ajattelin kertoa vähän vertaistukea, jos vaikka helpottaisi? No kuitenkin, ihan samanlaista oli minullakin alussa, sattui kamalasti ja lapsi huusi nälkäänsä. Välillä tuli itseltäkin itku, mutta kun vauva oli reilun viikon vanha, maitoa tuli jo hienosti ja tissitkin oli tottuneet rääkkiin. Eli tsemppiä, ei se hankala alku kauan kestä :)
  Niin ja onnea, ja kiitokset hyvästä blogista, hauskaa että löydät aikaa kirjoitella tänne nyt vauvankin kanssa!
  ~Mervi

  VastaaPoista
 2. Samoin ajattelin tsempata tuon imetyksen kanssa! Meilläkin oli tosi hankala alku, maitoa ei tullut tarpeeksi ja imetys teki pitkään tosi kipeää. Mutta niin se vaan alkoi pikkuhiljaa sujua ja hyvillä mielin tissitellään vielä kun poika on 7kk vanha. Lisämaitoa meillä meni noin desi päivässä imetyksen ohessa kunnes aloitettiin kiinteät, mikä toisaalta oli siinä mielessä kiva juttu että mieskin sai vähän osallistua ja poitsu tottui juomaan myös pullosta.

  Meillä muuten kesti noita imetysmaratoneja iltaisin tuonne 3kk ikään saakka, välillä vedettiin kolmekin tuntia putkeen! Taitaa kuulua asiaan, pienet vaan tankkaa iltaisin pidempään sitä rasvaisempaa takamaitoa. Ei muuta kun mukava asento ja jotain kivaa telkkuohjelmaa niin siinähän se menee! ;)

  VastaaPoista
 3. Kuulkaas kiitos tästä! eilen illalla tosiaan tuli tippa linssiin koko asiaa miettiessä. Hurjaa miten suuret tunteet imetyksessä liikkuu.

  Täytyy varmasti olla kärsivällinen. Sain tuon toisen rinnan auki kuumavesipullolla, ja nyt taas rauha maassa ja maha täysi. Iltaan täytyy varmasti alkaa suhtautua kärsivällisyydellä.

  Imetysote on mielestäni hyvä, mutta silti hankautuu kyllä nännit auki, mutta ehkä sille ei mahda mitään..

  VastaaPoista
 4. Moi!

  Mulla on molempien tyttöjen kohdalla ensimmäiset kaksi kuukautta olleet nännit ihan riekaleina ja tosi kipeet. Välillä sitä vaipui epätoivoon, mutta hammasta purren niistä selvittiin. Maito mulla tosin tuntui hyvin riittävän, että vauvat on olleet tyytyväisiä, mutta itselle se oli tuskaa. Nyt nuorempi on reilut 5kk ja imetys on sujunut jo pitkään oikein hienosti.

  Halusin vaan kertoa, että on varmaan aika tavallisia nuo imetysongelmat ja kyllä niistä selviää. Ei kannata liian helpolla luovuttaa (kuten et siis ole tehnytkään).

  Oikein paljon onnea uudelle tulokkaalle ja koko perheelle! Mukavaa vauva-arkea ja syksyn jatkoa teille!

  Pici-06

  VastaaPoista
 5. Ihan ensiksi suuren suuret onnittelut Elsin syntymän johdosta!

  Ja sitten haluan minäkin vähän tsempata tuon imetyksen suhteen. MInun mielestäni paras neuvo imetyksen suhteen on se, että maito ei missään vaiheessa yhtäkkiä lopu rinnoista. Imetyksen aikana maitoa muodostuu koko ajan, eli vauva ei missään vaiheessa ime tyhjää rintaa. Imetysten välillä kevyempää etumaitoa kertyy rintoihin, jolloin rinnoista voi alkaa tulla täydemmän oloiset. Kun vauva on rinnalla ja syönyt tämän etumaidon ja jatkaa edelleen syömistä, alkaa rinnoissa muodostua rasvaisempaa takamaitoa. Tässä vaiheessa rinnat saattavat tuntua tyhjiltä. Imetyksen alussa rinnoissa käynnistyy herumisrefleksi, jolloin maitoa alkaa virtaamaan. Tämä saattaa tuntua rintojen kiristyksenä ja maitoa saattaa jopa suihkuta. Imetyksen jatkuessa edelleen heruminen hidastuu jolloin maitoa ei heru yhtä vauhdikkaasti ja näkyvästi, mutta sitä kyllä edelleen koko ajan tulee, jos vain vauva imee. Joskus pitkän imetyssession aikana herymisrefleksi alkaa uudestaan. Joskus vauva saattaa hermostua hitaampaan herumiseen. Näin kävi oman vauvani kanssa kun hän oli tottunut imetyksen alussa suorastaan suihkuavaan maitoon. Luota siis itseesi ja siihen, että vauva saa maitoa rinnoista kun vaan jaksaa imeä. Ja jos vauva hermostuu rinnalla, niin hyviä vinkkejä löytyy esim. täältä: http://imetystukilista.net/sivut/index.php

  Ja ai niin, nopea keino saada maito herumaan on lämmittää rintaa hetki hiustenkuivaajalla.

  Ja sitten kipeisiin rinnanpäihin. Rinnanpäiden kipeytyminen alussa on tosi tavallista. Jos rinnanpäät menevät ihan kunnolla rikki, kannattaa tietysti tarkkailla imuotetta. Itsellä imetys sattui ekan kanssa 3 viikkoa ja tokan kanssa "enää" kaksi viikkoa. Tsemppiä! Tuntuu nyt tietysti rankalta, mutta pian helpottaa. Itselläni rikkotuneisiin rinnanpäihin auttoi parhaiten se vaalenapunavihreä Bepanthen. Nopea (ja kipeä) keino rikkoutuneisiin rinnanpäihin on laittaa niihin tuoretta sitruunaa.

  Imetysintoilija Maarit

  VastaaPoista