torstai 8. lokakuuta 2009

Elsi 6vrk.

Pelkään kovasti, ettei maito ihan oikeasti ala riittää. Olen tässä nyt jo monta päivää kuitenkin imettänyt tuntikaupalla, ja aina vaan Elsi on sen jäljiltä kärsimätön ja nälkäinen. Pumppaamalla saan rinnoista 20min työn jälkeen 30ml maitoa. Juttelin siskoni kanssa, jolla oli ollut sama ongelma aikanaan, ja hän kertoi tehneensä kaikkensa saadakseen maidon riittämään, mutta mikään ei ollut auttanut. Hän kehoitti antamaan suosiolla lisämaitoa rinnan ohella, ettei lapsi jää nälkäiseksi.

Voi että kun en tiedä mitä tehdä. Olen tosi surullinen nyt, tahtoisin niin kovasti imettää, mutta tuntuu ettei maitoa nyt vaan tule vaikka rinnat olisi pinkeät ja kovat tai pehmeät ja imetys kestäisi tunnista toiseen. Lapsi rukka, väsyyhän sitä vähemmästäkin, imeä nyt tuntikaupalla tyhjää tissiä.

No, saa sitä maitoa kaupastakin, mutta kyllä surettaa jos en saakaan imettää.

Jatkoa kellon neljän pintaan: Juttelin toisenkin siskon kanssa, joka taas sitten on aina imettänyt hyvällä menestyksellä. Sen jälkeen kävin suihkussa ja kuivasin tukan ja puin vaatteet, olin kuin uudestisyntynyt taas. Tunteet on niin pinnassa nyt, että meinaa ilot ja surut heittää yli helposti.  Luotto imetykseen vaihtelee, välillä päätän että kyllä tämä tästä, välillä meinaan heittää hanskat tiskiin. Nyt kuitenkin ajattelin ottaa rennosti ja pistää illaksi pitkäkseen imetystyynyn kanssa ja ottaa Elsin kainaloon. Kattellaan sitten telkkaria tai luetaan kirjaa. Pistin miehen ostamaan rypäleitä, joita sitten voin siinä ohessa pistellä. Ruokahalu on tosi huono. Jos jotain tekis mieli, niin suklaata, mutta en aio alkaa sitä ostamaan koska sitten ostan sitä joka päivä. Hedelmiä ja vaikka voileipäkeksejä vois kyllä ostaa imetyksen kylkeen. No, katsotaan miten käy, toivotaan parasta. Koitan asennoitua positiivisesti ja ajatella kaiken tämän kuuluvan juttuun.

Semmoiset jutut on hankalia tietää, kun on eka lapsi.

6 kommenttia:

  1. älä ole turhan ankara itsellesi, vaikkette täysimetykseen asti pääsisikään. Kuitenkin joka tippa, jonka vauva saa äidinmaitoa, on tärkeää. Mutta hyvän äitiyden mittari imetys ei ole.Itsellä ei ole koko aikana maito riittänyt vaikka mitä olisi tehnyt, ja neuvolan kanssa päädyttiin sitten sellaiseen että ensin imetetään ja sitten päälle pullosta senverta kun vielä menee. Nyt lapsi kolme kk ja alkaa maidontuotanto loppumaan kokonaan. Itsekin haaveilin täysimettäväni ja mielellään vieläpä puolivuotiaaksi,aina se vaan ei ole mahdollista vaikka mitä tekisi. Ja kuitenkin lapsen hyvinvointi on tärkeintä. Mutta toivottavasti nyt kuitenkin saatte imetyshommat toimimaan. Itsekin surin kovasti tuolloin ettei meillä homma pelannut ja nyt kun alkaa kokonaan loppua, on tullut uudelleen suru puseroon...

    VastaaPoista
  2. Täytyy koittaa olla hellä itselle. Jotenkin sitä vain ajattelee, että näinhän nämä asiat menee, ja sitten ne ei oikeassa elämässä olekaan ihan niin yksinkertaisia. Uskon, että on surettanut ja että surettaa nyt jos maito loppuu! Mutta minkäs sille sitten mahtaa.

    Koitan tässä kuitenkin vielä, koska on aika vähän aikaa lopulta vasta yritetty. Ehkä asiat alkavat vielä rullata.

    VastaaPoista
  3. Jos ruoka ei maistu, niin muista ainakin juoda paljon! Liian vähän nestettä näkyy yllättävän helposti myös maidon määrässä. Hienoa, että jaksat tsempata. Uskon vahvasti, että kyllä se siitä alkaa sujua. Ja jos ei, niin hienosti ne lapset kasvaa korvikkeellakin! :)

    VastaaPoista
  4. Yritän taas jotain vinkkejä antaa, jospa olisi avuksi.
    Onko Elsi kaiken aikaa tyytymätön (mitä ei ole rinnalla tai nuku)? Tai onko eroja vuorokaudenajoissa? Millaisia pätkiä nukkuu? Onko ikinä rinnlla imemisen jälkeen tyytyväinen tai nukahtaako rinnalle?

    Jos vauva vaikuttaa nälkäiseltä, parhaat keinot maidon riittävyyden varmistamiseksi ovat kasvun seuraaminen ja pissa-ja kakkamäärien seuraaminen. Vauva saa riittävästi maitoa jos alle kuusiviikkoinen kakkaa 3-4 kertaa vuorokaudessa vähintään ruokalusikallisen verran ja kastelee vuorokaudessa vähintään 5-6 vaippaa litimäriksi (kestovaippoja enemmänkin). Onko teilä pian neuvolatarkastusta? Jos ei ole, niin pyydä päästä painokontrolliin. Maidon määrää ei voi arvioida pumppaamisen perusteella, sillä vauva saa rinnasta ulos moninkertaisen määrän.

    Tässä hieman lainauksia Minni Niemelän imetysopas-kirjasta:

    "Vääriä merkkejä maidon riittämättömyydestä:

    -Äiti ei saa pumpattua maitoa pisaraakaan tai maitoa tulee vain muutama ml.
    Vauvaa ja pumppua ei voi verrata (syy jo edellä mainitsemani)

    -Vauva asuu rinnalla
    Vauva haluaa olla rinnalla, koska rinta antaa hänelle ravinnon lisäksi paljon muutakin, mm. läheisyyttä, lämpöä, turvaa ja rauhaa. Vauvojen kuuluukin olla rinnalla vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa, mutta koska imetyskerrat limittyvät ja lomittuvat toisiinsa niin, ettei niillä tunnu olevan alkua ja loppua, äidist todella tuntuu, että vauva asuu rinnalla.

    -Vauva kitisee iltaisin ja haluaa syödä öisinkin
    Vauvojen iltakitinät ovat mysteeri. Heistä tulee kärttyisiä ja kiukkuisia raivopusseja, jotka venyttävät ja vanuttavat rintaa illat pitkät. Äiti on väsynyt ja huolissaan: maitoa ei taida tulla riittävästi. Lisämaito suorastaan uppoaa vauvaan, joka nukahtaa ja nukkuu kenties normaalia pidemmän pätkän. Helpoin selitys lisämaidon menekille on se, että vauva oli nälkäinen, sai kerrankin vatsansa täyteen ja nukahti tyytyväisenä. Toinen selitys on se, että tuttipullosta vauvan on nieltävä ahnaasti kaikki maito, koska muuten tikahtuisi, ja koska tuttiosan kärki ärsyttää hänen kitalakeaan ja laukaiseee refleksin imeä ja niellä. Vauvan vatsa sulattaa korviketta hitaammin kuin äidinmaitoa, joten vauvalla on pidempään täydempi olo.

    -Rinnat ovat tyhjän tuntuiset:
    Tyhjästäkin rinnasta tulee maitoa. Tyhjä rinta erittää itse asiassa maitoa nopeammin kuin täysinäinen rinta: jos rinta on kovin täynnä ja imetysvälit pidentyvät, rintojen sisäinen tuotantolaitos tulkitsee asian niin, että maitoa on tarpeisiin nähden liikaa, koska sitä ei kuluteta rinnoista pois."

    Jatkuu seuraavassa viestissä kun olisi muuten liian pitkä...

    Maarit
    J

    VastaaPoista
  5. Ja tässä jatkoa:

    Jossain kohtaa kirjoitit, että Elsi nukkuu niin pitkiä pätkiä, että on sitten herättyään liian nälkäinen syödäkseen. Varmistaisin nyt vielä ensimmäiseksi, että Elsin imemisote on varmasti hyvä, jotta on hän saa imettyä rintaa mahdollisimman tehokkaasti. Vauvaa voi myös tarkkailla imetyksen aikana: imiessä vauvan korvan vieressä oleva lihas liikkuu selvästi ja kun vauva nielee, nielaisun erottaa vauvan leuan liikkeestä ja nielemisäänestä.

    Ja tässä taas lainaus kyseisestä kirjasta: " Vauvan saaman maidon määrään vaikuttaa se kuinka usein, kuinka kauan ja kuinka tehokkaasti hän imee. Jos epäilee, ettei vauva saa riittävästi maitoa, imetystä voi tehostaa lisäämällä imetyskertoja, parantamalla imetysasentoa tai vauvan imuotetta (kokeile vaikka istuen imetyksen sijasta makuullaan imetystä tai toisinpäin), auttamalla vauvaa saamaan enemmän maitoa irti rinnasta (tähän on olemassa rinnan puristustekniikka imetyksen aikana, lisää siitä löydät imetystukilistan sivuilta tai voin myöhemmin kirjoittaa siitä) tai kasvattamalla maitomääriä."

    Muista myös juoda paljon ja syödä, vaikkei ruoka maistuisikaan. Ja kaikesta huolimatta koita ottaa mahdollisimman rennosti ja nauttia vauvasta. Vauvaelämä on myös paljon muuta kuin imettämistä, joten älä anna sen nousta liian isoksi asiaksi. Vaikka ymmärränkin tunteesi ja siksi haluankin jakaa tätä kautta tukea.

    Maarit

    VastaaPoista
  6. Kiitos Maarit! kirjoitan nyt yhdellä kädellä, arvaat ehkä miksi..

    tänään on mennyt paremmin, vaikka aamulla hermostuinkin. tuntuu, että nyt maitoa tulee, koska tosiaan kakkaa tulee ja posket on lapsella maidossa. tänään se ei sitten muuta ole tehnytkään kuin syönyt.

    Juon koko ajan, vieressä on puolentoista litran vesipullo jatkuvasti. Syödäkin on täytynyt, ostatin hedelmiä ja muita mieheltä, että olis jotain helppoa yhden käden ruokaa koko ajan lähellä.

    Imuotteessa on vaikeuksia toisen rinnan kohdalla. En ymmärrä miksi! En meinaa millään saada sitä rintaa toimimaan niin, että se menisi tarpeeksi syvälle ja hyvin lapsen kitalakeen. Se on jatkuvasti litassa ja särkee. Täytyy paneutua siihen huomenna, ehkä se rinta on painavampi tai jotain.

    Tilaan kantoliinan het paikalla, koska se kyllä helpottaisi varmastikin näitä maratoneja.

    Huomenna terveydenhoitaja tulee kotikäynnille, sitten varmasti katsotaan paino ja voin kysyä tuosta rinnastakin. Luottamus on tänä päivänä kasvanut kovasti!

    VastaaPoista